Victor Greve

Hør Victor fortælle råt for usødet den helt unikke og sandfærdige beretning om konsekvenserne for hans valg, både i krigen og ved hjemkomsten, hvor hans sag gik sin gang i de danske medier i over et halvt år, før der endelig kom en afgørelse – eller gjorde der?

Beskrivelse

OM VICTOR GREVE

Victor Greve er feltpræst ved hæren med udsendelser i nogle af verdens farligste brændpunkter.

Ud fra personlige oplevelser og erfaringer med krigens dilemmaer, fortæller han levende om sine udfordringer fra kampzonen samt den vanskelige hjemkomst, hvor han kom i orkanens øje, da medierne fik opsnappet en historie om, at han skulle have deltaget aktivt i krig og stod til livstid fængsel.

FOREDRAG:

MED LIVET SOM INDSATS

Medierne skrev: ”feltpræsten der kastede bomber og skød mod Taleban” ”En dansk feltpræst har deltaget aktivt i krigen i Afghanistan. Med håndgranater og automatvåben har han været med til at forsvare en dansk militærlejr. Desuden har han deltaget i en offensiv mod Taliban.”

Flere politikere, biskopper og kolleger udtalte sig dømmende og kritisk til pressen og mente, at han havde forbrudt sig på menneskerettigheds- og Genevekonventionerne. Sigtelsen fra Forsvarets Auditørkorps lød på livstid! Kampen i Afghanistan fortsatte nu i Danmark – med livet som indsats.

Foredraget tager udgangspunkt i de menneskelige konsekvenser, valg og udfordringer der ligger i, at være i en krigszone i et halvt år og dagligt se døden i øjnene. At være sjælesorger for soldaterne og sende døde danske soldater hjem i kister til deres elskede i Danmark. Den svære hjemkomst, hvor han pludseligt stod alene med en sigtelse på livstid.

Han kommer ind på de store spørgsmål i livet: Hvad er meningen med livet? Hvorfor træffer man de valg, man gør? Hvad er et menneskeliv værd? At føle sig alene i verden? At miste alt mod, håb og tro! At være tro mod sig selv, når livet ser mest håbløst ud.

Mange har sikkert fulgt med i Adam Prices drama-serie Herrens veje, hvor en af hovedpersonerne er en feltpræst, som under en kamphandling i Afghanistan, uforskyldt skyder en kvinde. Hændelsen forfølger feltpræsten og hjemme igen i Danmark må han afgive forklaring overfor Auditørkorpset. Han bliver frikendt, men skylden over at have taget et andet menneskes liv rider feltpræsten som en mare, og til sidst vælger han, at tage sit eget liv. Mon ikke Adam Price har ladet sig inspirere af Victors sag?

Hør Victor fortælle råt for usødet den helt unikke og sandfærdige beretning om konsekvenserne for hans valg, både i krigen og ved hjemkomsten, hvor hans sag gik sin gang i de danske medier i over et halvt år, før der endelig kom en afgørelse – eller gjorde der?

Foredraget giver stof til eftertanke for ethvert menneske som har oplevet en krise i sit liv, for det er ikke kun i Helmand, at man kan dø!

Uddrag fra Victors dagbog: ”Kuglerne flyver om ørerne på os og der lyder det ende smæld efter det andet fra Talibans Ak-47. Drengene besvarer ilden, mens jeg trykker mig ned i den stenhårde jord, men pga. udrustningen er det nærmest umuligt at presse kroppen ned i den stenhårde afghanske jord – jeg ligger på en åben mark midt i Helmands umenneskelige varme uden form for dækning! Pludseligt kommer tanken i mit hoved: I dag, er en god dag at dø!”

Anbefaling:

”Jeg kan anbefale Victor Greve varmt! Man får ikke kun besøg af en præst og en soldat. Men også en ildsjæl. I sit foredrag om tiden som feltpræst, er man helt ude i fronten. Ikke kun bogstaveligt talt – det er nemlig i fronten at feltpræsterne ofte befinder sig. Men Victor Greve forstår at binde sine stærke oplevelser sammen med refleksioner om Gud, liv og død.”

  • Poul Joachim Stender, Præst & Forfatter

 

Yderligere information

Person

Foredragsholder

Emner

Adfærd, Anekdoter, Historie, Kultur, Livserfaring, Mellemøsten, Mennesker, Motivation, Politik, Rejse, Religion, Samfund, Terror, Verden

Log in with your credentials

Forgot your details?