René Meyrowitsch

René Meyrowitsch er idemanden til filmen der hedder “Befriet fra Hitlers helvede” om de hvide busser. Her blev 20.000 danskere og nordmænd i slutningen af krigen reddet ud af de tyske koncentrationslejre. En gribende historie, som er blevet omsat til en rost dokumentar.

Der udover har René Meyrowitsch i samarbejde med filmproducent Steen Herdel lavet filmen: “Vi overlevede”. En film med de overlevende som fortæller, hvordan det var at komme hjem med De Hvide Busser. Filmen havde premiere på Nationalmuseet den 5/10-2021.

Efter stor efterspørgsel er det nu muligt at booke René Meyrowitsch, hvor han kombinerer filmfremvisning med foredrag.  Der bliver også mulighed for, at publikum kan stille spørgsmål.

Foredraget er særdeles velegnet til skoler, højskoler, biblioteker, i foreninger, ja alle de steder, der ønsker at høre beretningen om De Hvide Busser – og hvor han kan styrke den kollektive erindring om en mørk tid og vise unge, at fred og frihed aldrig er en selvfølge.

 

Beskrivelse

Mød René Meyrowitsch  i et medrivende foredrag.

Her fortæller han historien om almindelige danskere, som satte livet på spil for at redde hans forældre, bror og andre kz-fanger hjem til Danmark. En historie som aldrig er blevet fortalt. Men læs herunder, hvad vores kunder udtaler om denne spændende historie.

Udover foredraget vises filmen, der i øvrigt er vist på DR2 7 gange. De seneste 3 gange i 2022.

Rene har modtaget mange positive tilkendegivelser på hans arbejde med filmen. Ikke mindst anderkendelse fra statsminister Mette Frederiksen, som har sendt følgende til René:

Statsminister Mette Frederiksen skriver:

“Det er grusomt, at danske familier blev sendt i koncentrationslejr, fordi de var jøder. Det er fuldt forståeligt, at det blev et traume, som man ikke talte om i årene efter”, skriver Mette Frederiksen i et personligt brev til René Meyrowitsch, og hun fortsætter: “Men jeg har enorm respekt for, at næste generation – du selv – gør sit for at fortælle historien videre. Det er vigtigt for at sikre, at vi aldrig glemmer dette mørke kapitel i historien.”

René Meyrowitsch er desuden tildelt “Niels Ebbesen Medaljen” af Niels Ebbesens Venner for sit utrættelige arbejde.

Kundeudtalelser:

I Stege kirke har vi været vældigt glade for det foredrag, Rene Meyrowitsch har holdt om “De Hvide Busser” sammen med filmen, der på fornemmeste vis dokumenterer historien. Enkelte måtte desværre gå forgæves, da vi ikke havde plads til så mange i vores lokaler. Vi har derfor besluttet at invitere Rene igen, idet interessen var så stor.
Elizabeth Knox-Seith, Sogne- og pilgrimspræst, Stege kirke

Det var en utrolig stærk oplevelse at have besøg af René og to overlevende KZ-fanger, der blev reddet af “De Hvide Busser”. Eleverne var tryllebundet af filmens fortælling og gav den lange, spontane klapsalver bagefter. Renés introduktion til filmen og dens emne var en god indledning inden. Efter filmen fortalte de overlevende deres historie, og eleverne blev længe efter, arrangementet var slut, for at tale med de overlevende. Det er en vigtig historie at videregive eleverne og den gøres levende af mødet med dem, der overlevede – og René, som kun er her, fordi hans forældre blev reddet. Samtidig åbner fortællingen op for en snak om medborgerskab, solidaritet, selvopofrelse men også om traumer. Jeg kan meget varmt anbefale et sådant arrangement, som jeg selv kommer til at gentage på et sommerkursus om året 1945. Jubilæumsåret for Befrielsen kalder på historier som denne.
Peter Westermann, lærer på Grundtvigs Højskole.

I forbindelse med et arrangement for frivillige i Røde Kors Hovedstaden, februar 2022, holdt René Meyrowitsch oplæg og præsenterede hans dokumentarfilm. Renés indledning til filmen – med hans personlige beretninger om at være vokset op i en familie og et miljø, hvor oplevelserne fra Holocaust var mørklagt – var både oplysende og hjertegribende. Efter filmen skabte René et åbent og inkluderende rum for spørgsmål, diskussion og personlige fortællinger fra deltagerne. Deltagerne blev efter arrangementets afslutning for at stille spørgsmål til filmen og Renés oplæg.
René er en af de få vidner til en historie om medmenneskelig og hjertemod, som for yngre generationer ofte er ukendt, men vigtig for vores nutid og fremtid. Renés fængslende film, store viden om emnet og hans rørende personlige historier, minder og erfaringer skaber tilsammen et arrangement, som jeg varmt vil anbefale.
Emilie Schapira, Udviklingskonsulent, Røde Kors Hovedstaden

Log in with your credentials

Forgot your details?