Kristian Sloth

Efter 25 år som journalist i DR holder Kristian Sloth nu foredraget “Kødets Pris”, hvor det animalske landbrug sættes under kritisk lup.
Sloth gennemgår, hvordan vores produktion af kød- og mejeriprodukter påvirker klima, miljø, biodiversitet og folkesundhed.
Han præsenterer tallene bag produktionen og sætter dem i relation til samfundsøkonomien, og vi hører om, hvad der sker politisk – både herhjemme og i udlandet.
Vi får bud på, hvordan landbruget kan omlægges, og så får vi et kig ned i dansk fødevareproduktions spændende vækstlag, hvor fremtidens mad skal komme fra.

Beskrivelse

Kristian Sloth har været journalist i DR i 25 år – mest på TV Avisen og 21Søndag men også i DR Dokumentar. Uden for DR har han lavet en række dokumentarfilm – blandt andet på Nordisk film og i Greenpeace. Nu deltager han i den offentlige debat om den grønne omstilling med særligt fokus på det animalske landbrugs påvirkning af vores klima, miljø, biodiversitet og folkesundhed.

I foredraget “Kødets Pris” portrætterer Kristian Sloth det danske animalske landbrug.

80% af vores landbrugsjord bruges til at lave dyrefoder, og cirka 90 % af danske kød- og mejeriprodukter eksporteres. Mens produkterne eksporteres, så efterlades forureningen og presset på natur og biodiversitet herhjemme.

Danmark er verdens største eksportør af kød pr. indbygger, og vi er verdens mest opdyrkede land (sammen med Bangladesh).
Derfor er der ikke ret meget plads til vild natur, og vi er da også det land i Europa, der har mindst vild natur. Derfor ligger vi også helt i bund, når det gælder biodiversitet.

Landbruget er vores i særklasse mest forgældede erhverv, og det betaler mindre i skat end det får i støtte. Det koster samfundet dyrt at rydde op efter produktionen, og spørgsmålet er, om landbruget i det store perspektiv overhovedet er en god forretning for samfundet.

Andre lande er i gang med at reducere antallet af landbrugsdyr. Det gælder for eksempel Holland, der bruger store summer på at reducere antallet af svin med cirka 30%.
Herhjemme tyder intet på, at politikerne vil gå samme vej – snarere tværtimod.

Håbet ligger i det fremadstormende vækstlag i dansk fødevareproduktion. Små nyskabende landbrug der eksperimenterer med nye afgrøder og dyrkningsmetoder. Et væld af kokke og restauranter, der sætter fremtidens mad på menuen. Og masser af spændende forskning i nye måder at producere på.
Håbet er lysegrønt.

Log in with your credentials

Forgot your details?