Jan Eriksen

Alle kender historien om The King of Rock’n’Roll. Eller gør vi? I dette foredrag går journalist og forfatter Jan Eriksen bag om myten, sydstatsmanden og sangeren Elvis Presley. Jan Eriksen har mødt og talt med flere af de personer, der i længere eller kortere perioder levede og arbejdede sammen med Elvis, og kan derfor fortælle vidt og bredt om The King of Rock’n’Roll.

Beskrivelse

Om Jan Eriksen

Jan Eriksen har igennem årene især skrevet om og beskæftiget sig med musik, film, teater, musicals, tv, Melodi Grand Prix, revy og stand up-comedy. Underholdning og kultur i det bredest mulige perspektiv. Han har desuden udgivet, redigeret og fungeret som konsulent på flere bøger, både fagbøger og romaner, senest krimien ‘Alt det, som ingen ser’ (People’s Press, 2017). Han skrev Niels Noller Olsens biografi ‘Det er muligt’ om vejen ind og ud af et misbrug. Han har tre gange researchet i Memphis, Tennesssee til foredraget om Elvis Presley.

Foredrag:

Den ukendte Elvis Presley

Alle kender historien om The King of Rock’n’Roll. Eller gør vi? I dette foredrag går journalist og forfatter Jan Eriksen bag om myten, sydstatsmanden og sangeren Elvis Presley, der skrev manualen for fænomenet rockstjerne. Elvis var den første. Undervejs i sit kun 42 år lange liv oplevede han enorme op- og nedture. Hvor kom den evigt søgende sanger fra? Hvem og hvad skabte mennesket, stilskaberen og musikeren Elvis Presley? Var han virkelig den første rockmusiker? Var han så ulykkelig og udbrændt, som eftertiden dømte ham, da han døde? Og hvorfor indtjener han i dag ligeså meget som i sin storhedstid?

Jan Eriksen har mødt og talt med flere af de personer, der i længere eller kortere perioder levede og arbejdede sammen med The King of Rock’n’Roll. Bl.a. trommeslageren D.J. Fontana, der spillede sammen med Elvis de første år. Sygeplejersken Trish Henley, der arbejde som sygeplejerske for Elvis i årene 1969 – 77. Musikeren Norbert Putnam, der medvirkede som bassist på de fleste studieoptagelser med Elvis i årene 1969 til ’77. Red West, der arbejdede som bodyguard for Elvis. ‘Lågepigerne’, der har viet deres liv til Elvis, siden de tilbragte deres teenageår med at stå foran lågen ved Graceland. Og endelig Barbara Hearn, Elvis’ ungdomskæreste.

Masser af succes

Kim Larsen blev den indtil videre største danske folkekunstner nogensinde. Han skabte musikalsk bro mellem indtil flere generationer. Han var en nutidig Dirch Passer, Elvis Presley og Grundtvig i samme person. Hvad skabte den enorme succes? Hvorfor lige ham? Hvordan havde Kim Larsen det selv med sin succes? Hvad drev Kim Larsen?

Det var i 1949 eller cirka deromkring, Kim Larsen kom til verden i en stuelejlighed i Sølvgade i København. Senere flyttede han med sin mor og bror til Nordvestkvarteret i København. Han fandt sin vækkelse på Askov Højskole og nåede at arbejde to år som lærer, inden Christianshavn og musikken bragte ham sammen med resten af Gasolin’. Det førte til en karriere som solist, der i begyndelsen af 80’erne bragte ham omkring New York, hvor han fik idéen til ‘Midt om natten’.
Senere flyttede han til Fyn, hvor han opnåede sin tredje musikalske ungdom med bandet Kjukken.

I foredraget taler Jan Eriksen om Kim Larsens betydning, hans kampe, hans nederlag og selvfølgelig hans mange succeser. Han taler også om Kim Larsens mindre kendte sider. Ligeså vel som Kim Larsen var en stor ynder af dansk vise- og revykunst, var han i besiddelse af en stor litterær interesse, der gennemsyrer alle hans plader.

Journalist og forfatter Jan Eriksen har flere gange interviewet Kim Larsen, hans musikervenner og andre omkring ham. Han har anmeldt Kim Larsen og Kjukkens koncerter og plader i alt mere end 20 gange.

“Jeg troede at jeg kendte Kim Larsen. Sådan tænkte jeg lidt da jeg satte mig for at høre på foredraget ”Masser af Succes” med journalist og forfatter Jan Eriksen. Efter foredraget havde min viden om den folkekære sanger, som vi desværre mistede sidste år, så absolut nået et højere niveau. Jan delte rundhåndet ud af sin store viden om Kim Larsen. Vi kom både rundt om den musikalske men også den mere private side af Kim Larsen. Og det var både nederlagene og succeserne vi hørte om.

Jeg tror, at alle foredragsdeltagere gik fra foredraget med en ny viden om Kim Larsen.

Det er et foredrag jeg varmt kan anbefale”

Lars Thomsen bibliotekar Aabenraa Bibliotek

Anne, Sanne og Lis – historien om dansk musikrevolution

I 1980 bragede Anne Linnet Band ind på den danske musikscene og blev i folkemunde udødeliggjort som Anne, Sanne og Lis. Med efternavnene Linnet, Salomonsen og Sørensen skabte de sammen en række hits som “Det er ikke det, du siger” og “Måne, sol og stjerner”, som de i de følgende år turnerede landet tyndt med. 35 år efter deres sidste koncert optræde de igen for fulde huse ved en stribe comebackkoncerter.

Journalist og forfatter Jan Eriksen har mødt, interviewet og anmeldt de tre kunstnere mere end 30 gange i alt.

Baseret på sin biografi ’Anne, Sanne og Lis – historien om en dansk musikrevolution’ fortæller han her historien om de tre kvinder, der sammen og hver for sig forandrede ikke bare rockscenen, men også verden omkring dem. Sammen udfordrede Lis og Anne i Shit & Chanel som de første en mandlig bastion. Og det endda på deres egne præmisser.

Hvorfor fik de så stor betydning for den danske rockscene i 80’erne? Hvad var deres hemmelighed? Hvorfor stoppede Anne Linnet Band så brat? Og hvorfor fandt de sammen igen?

I sit foredrag søger Jan Eriksen at give et svar, krydret med en masse musik som illustration af, hvorfor Shit & Chanel, Anne Linnet Band og de tre solister kom til at lyde, som de gjorde.

ABBA – thank you for the music

Indimellem taler man om en ABBA revival. Men har Agnethas, Björns, Bennys & Anni-Frids musik nogensinde været væk?

Et samlet pladesalg på ca. 380 mio. plader taler sit eget sprog om en vedvarende succes. Læg dertil at musicalen ’Mamma Mia!’ har solgt mere end 60 mio. billetter.

I begyndelsen af 2019 udsender ABBA for første gang i 37 år en ny single, ’I Still Have Faith in You’. Senere på året følger endnu en single. Anledningen er premieren på nogle hologram-koncerter, hvor ABBA kommer til at optræde som en form for digitale kopiudgaver af bandmedlemmerne, såkaldte avatarer – eller i det her tilfælde ‘abbatarer’. Koncertturnéen begynder i det tidlige forår.

I foredraget ’Thank You For The Music’ fortæller journalist og forfatter Jan Eriksen historien om tilfældighederne, der i slutningen af 60erne førte de fire succesfulde svenskere sammen sammen med tekstforfatter, iværksætter og bulderbasse Stig ’Stikkan Andersson, der (af sig selv) fik tilnavnet Den 5. ABBA.

Eriksen fortæller om det, der skulle blive kvartettens triumftog efter sejren i Melodi Grand Prix 1974 og spiller selvfølgelig en masse ABBA-klassikere – og fortæller, hvad der egentlig foregik i studiet, da bl.a. Waterloo blev skabt.

Det er også en fortælling om det sammenhold, der skabte eventyret, men som allerede begyndte at knirke, da succesen var på sit allerhøjeste. I dag elsker alle ABBA – måske mere end nogensinde. Men vi kommer også ind på den stærke modstand, politisk og musikalsk, ABBAmødte op gennem 70erne – især her i Skandinavien og England.

Jan Eriksen har fulgt ABBA siden deres første album udkom i 1972. Han har senere interviewet Björn Ulvaeus to gange, Anni-Frid Lyngstad en gang og Benny Andersson en gang.

 

Yderligere information

Person

Foredragsholder

Emner

Anekdoter, Journalist, Kultur, Musik, Musikhistorie, Popkultur, Talent, Underholdning

Log in with your credentials

Forgot your details?