Hans Jørgen Bonnichsen

Hans Jørgen Bonnichsen er pensioneret chefkriminalinspektør efter 41 år i dansk politi, og har gennem flere år været TV-avisens efterretningsekspert. Han er en ofte brugt kommentator med stærke holdninger, ikke mindst om retssikkerhed.

Beskrivelse

Om Hans Jørgen Bonnichsen

Hans Jørgen Bonnichsen er pensioneret chefkriminalinspektør efter 41 år i dansk politi. Han har både en national og international politilederuddannelse, og er bl.a. gradueret fra FBI-National-Academy, Virginia i USA.

Han har i sin fritid erhvervet sig en BA i litteraturvidenskab med kunsthistorie fra Københavns Universitet og har taget en lang række andre universitetskurser bl.a. i symbolisme, renæssance og Islam i det 21. århundrede. Hans Jørgen Bonnichsen tilbragte 20 år af sit politiliv i Rigspolitichefen Rejseafdeling, populært kaldet Rejseholdet, hvor han har beskæftiget sig med alle sagskategorier fra drab, bedragerier til undersøgelse af sager mod kolleger og sluttede som Rejseafdelingens souschef.

I de sidste 9 år i politiet var Hans Jørgen Bonnichsen den operative chef for Politiets Efterretningstjeneste. Han er forfatter til en række fagartikler og bidrag til antologier om kunst, overvågning og efterretningsvæsen og har skrevet bøgerne: ”Myten om Rudolph Tegners skitser og malerier”, ”Hånden. En PET og politikrønike”, ”Frygt og fornuft i terrorens tidsalder”, “Tvivl på alt og tro på meget”. Siden sin pensionering i 2006 har Hans Jørgen Bonnichsen som det er udtrykt været: ”en politiverdenens joviale Jørgen Clevin, der pædagogisk og sympatisk har tegnet og fortalt i bøger, på tv og til foredrag om etatens ellers noget lukkede verden”.

Hans Jørgen Bonnichsen har gennem flere år været TV-avisens efterretningsekspert, men arbejder nu på freelance basis. Han er en ofte brugt kommentator med stærke holdninger, ikke mindst om retssikkerhed.

Foredrag:

Cyberkriminalitet og Cyberspionage

IT-kriminalitet er til stor bekymring for alle politimyndigheder og efterretningstjenester, og det danske Center for Cybersikkkerhed betragter truslen om at den rammer danske myndigheder, virksomheder og borgere som værende meget høj. Dette gælder også mht spionage. Hans Jørgen Bonnichsen har, siden han i 1988 blev uddannet på Canadian Police College og hos FBI i efterforskning af cyberkriminalitet, fulgt situationen nøje. Han har igennem de seneste år hold foredrag, hvor han fortælle om truslerne, om de cyberkriminelles fremgangsmåder, om de statsstøttede hackere, og om spionage illustreret gennem en række aktuelle sager, samt om politi- og efterretningstjenesternes indsats i området og hvordan vi borgere bedst kan gardere os imod angrebene.

Glem ikke Heidi

“Glem ikke Heidi. Efterforskerens veje og vildveje” er en bog skrevet af Hans Jørgen Bonnichsens, om et true-crime mysterium. Denne bog bygger foredraget på. Den 8. April 1979 legede den 4 årige Heidi i sandkassen udenfor sit hjem i Kolding. Det var det sidste glimt af pigen, moren fik. Det startede en desperat kamp mod forældrenes forsøg på at skjule sandheden, og Rejseholdets kamp for at finde den. En stor indsats der førte dem på afveje og fik ødelæggende konsekvenser for alle, da sagen 6 år senere fik en forfærdeligt afslutning. Dette er et stærkt og medrivende foredrag om efterforskningsarbejdets mørke sider.

Er spionagen et nødvendigt onde?

I denne overvågningens tid stiller Hans Jørgen Bonnichsens spørgsmålstegn ved spionagens rolle i dag, hvilken er mere præget af bøger og films skildring end af realiteterne. Som tidligere spionjæger åbner Hans Jørgen Bonnichsen døren til dette specielle og spændende univers og sætter fokus på efterretningstjenesternes opgaver, midler og metoder.

Mennesket i ondskaben – erfaringer fra 41 års politilivs møde med ondskaben

I dette populære foredrag lægger Hans Jørgen Bonichsen vægt på personlige oplevelser og erfaringer høstet gennem eget liv og ikke mindst tiden på Rejseholdet og i PET. Det er en fortælling, der fører os ind i mørket og ondskaben fra danske provinsbyer over ”Ground Zero” i New York til interneringslejren på Guantánamo. Han vil fortælle om hvor svært, men hvor vigtigt det er at kunne se mennesket i ondskaben.

Frygt og fornuft – i terrorens tidsalder

Hvad får unge mennesker til at deltage i Islamisk Stats grusomheder? Hans Jørgen Bonnichsen fortæller om sin erfaring med terrorismen, dens rødder og tankesæt og metoder belyst fra sit professionelle virke i efterretningsvæsenet fra arbejdet i marken og til chefstillingen. Han fortæller om hvad politiet og efterretningsfolkene gør, og hvordan man håndterer en terrortrussel med fornuften i behold.

Skæg og blå briller?

Med dette foredrag kan du få et reelt indblik i PETs arbejde, som oftest har givet anledning til frygt og mytedannelse, fordi det ofte har været skjult bag en mur af tavshed og utilnærmelighed. Gennem konkrete sager beskrive Hans Jørgen Bonnichsen PETs arbejde og de dertil anvendte midler og metoder til at forebygge, modvirke og forhindre spionage, ekstremisme og terror.

Emil Nolde – grænser, kunst og politik

Hans Jørgen Bonnichsen, der selv er barn af grænselandet, giver en aktuel tolkning af, hvordan de ydre og indre konflikter i Nord- og Sydslesvig og senere nazismen havde indflydelse på Emil Noldes og liv og værk. Den i dag verdensberømte Emil Nolde blev placeret mellem Tyskland og Danmark af “1864”. Hans Jørgen Bonnichsens tolkning pointerer det højaktuelle politiske grænseland mellem ”os” og ”de andre”, som er blevet aktuelt efter 11. september 2001.

Yderligere information

Person

Foredragsholder

Emner

Adfærd, Debat, Kendt fra TV, Livserfaring, Medier, Politi, Samfund

Log in with your credentials

Forgot your details?