Dorthe Pedersen

Dorthe Pedersen leverer et personligt og ærligt foredrag igennem sine fantastiske fortællinger om egne oplevelser i Grønland og på Island, så hendes publikum næsten kan mærke følelsen af, selv at sidde med i den store superjeep, når den kører ud igennem det kraftigt strømmende og iskolde smeltevand.

Beskrivelse

Om Dorthe Pedersen

Dorthe Pedersen er geolog og arbejder med naturformidling i Danmark, men bruger hovedparten af sine ferier i Arktisk, hvor hun igennem de sidste 12 år, har stået i spidsen for mere end 30 rejser for danske og udenlandske gæster i Grønland og Island. Dorthe Pedersen er derudover en ivrig og utrættelig naturfotograf, og hendes foredrag er spækket med hendes egne unikke billeder fra Grønland.

Foredrag:

Valget der blev til et mageløst Grønlandseventyr

“Når folk siger Grønland, får jeg altid et stort smil om munden – for jeg har fuldstændig og aldeles tabt mit hjerte til dette storslåede rige højt mod nord. Intet kan måle sig med den natur, der nærmest slår én omkuld med sin storslåede skønhed og sine endeløse vidder, der fratager den almindelige dansker enhver evne til at bedømme afstand. Ligegyldigt om man står under det blafrende nordlys på den mørke nattehimmel, eller ved rælingen på et skib, der stævner ind imellem gigantiske isfjelde imens lyden fra en pukkelhvals blåst bryder stilheden – så ønsker man sig inderligt, at man kunne stoppe tiden. For den grønlandske natur rammer. Rammer én helt derinde, hvor man knap tør trække vejret af frygt for at byde øjeblikkets magi”

For 12 år siden traf Dorthe Pedersen en beslutning, der skulle blive skelsættende for hendes liv. For en dag – ud af det blå, dukkede muligheden for at få opfyldt hendes mangeårige drøm om at rejse til Grønland, nemlig pludselig op. Drømmen var godt nok pakket ind i en 180 km lang og strabadserende vandretur, hvor der stod krydsning af iskolde smeltevandsfloder og horder af sultne arktiske myg på programmet. På det tidspunkt var Dorthes erfaring med vandring absolut lig nul og dertil havde hun aldrig ejet et par støvler, der ikke gav hende væskefyldte vabler. Drømmen om Grønland var heldigvis større end frygten for alt det, der kunne gå galt – og efter 1 måneds træning på Amager Fælled med rygsækken fyldt op med tyngde fra bogreolen, var Dorthe Pedersen klar til afgang.

Turen blev startskuddet til en endeløs række af rejser i Grønland, og nu – 12 år efter, har Dorthe Pedersen oplevet næsten hver en plet af det enorme rige, der er 2700 km langt og 1300 km bredt. For Dorthes drøm blev mere end en drøm – den blev det eventyr, der aldrig slutter. Et eller andet sted på den lange vandretur blev hun nemlig ramt af den berygtede Grønlandfeber, der igen og igen trækker én tilbage til Grønland. I dag står Dorthe Pedersen i spidsen for at lede danske og udenlandske gæster sikkert rundt fra det frodige Sydgrønland med de velbevarede nordboruiner, til det kolde og barske Nordgrønland med Thule og Knud Rasmussens fangststation – og undertiden leder hun også ture i det svært fremkommelige og næsten mennesketomme Østgrønland, hvor en lyshåret rejseleder vækker opsigt blandt bygdernes børn.

Et eventyrligt møde med Island – øen midt i Nordsøen

”Island er intet mindre end fantastisk. Overalt overraskes man af et barskt og dybt fascinerende landskab, hvor lyset og farvernes dybde næsten tager pusten fra én. Alt – helt fra den enorme sprække, der deler Island på midten, til stanken fra de boblende svovlkilder og kraften bag den sprøjtende gejser, er tegn på den kraft, der er gemt i Jordens indre dybt under Island. Men den rungende stilhed og de endeløse lavasletter med tæppetykke dyner af frodigt mos er bestemt også et af Islands helt unikke karaktertræk. Derude – midt i det storslåede islandske landskab, hvirvles man direkte ind i eventyret. For det er først, når selv står der – midt i det hele, at man forstår, hvorfor troen på alfer og trolde er så stærk hos det islandske folk.”

Igennem de sidste 12 har Dorthe Pedersen rejst over det meste af Grønland – men siden et sejltogt i Østgrønland førte hende omkring Island, har hun helt og aldeles tabt sit hjerte til Sagaernes ø midt i Nordatlanten. For mødet med Island nev så voldsomt i Dorthes geologiske nysgerrighed, at hun samme sommer kørte Island tynd i selskab med sin gode geologiveninde og en lille rød Suzuki Swift. Turen blev skelsættende, for ét eller andet sted imellem de timelange køreture igennem det evigt foranderlige og storslåede landskab, hvor gletsjertungerne og brusende smeltevandsfloder gennemskar de mosdækkede lavasletter, flyttede øen af is og ild for evigt ind hendes sjæl. Den blev starten på en endeløs række af rejser rundt på hele Island, hvor der både er kommet rideture, sejlture efter hvaler, vilde køreture i superjeeps igennem smeltevandselve og traveture i tunnelen under islands anden største gletsjer med i Dorthes oplevelsesrygsæk. Selvom det er naturen, der drager, er Dorthe Pedersen også faldet pladask for de seje islændinge med deres forunderlige ro i maven, den smagfulde islandske lakrids og de islandske striktrøjer, der for evigt er flyttet ind i Dorthes garderobe. Island er blevet en besættende og tilbagevendende afhængighed, og trods hendes mange gensyn med landet, basker sommerfuglene og begejstringen stadig rundt i Dorthes mave, når flyet fra Danmark lægger an til landing i Keflavik Lufthavn. For Dorthe Pedersen bliver aldrig træt af det land, der foruden sin betagende skønhed, udgør et vaskeægte levende laboratorium for en nysgerrig geolog.

Yderligere information

Person

Foredragsholder

Emner

Anekdoter, Livserfaring, Rejse, Verden

Log in with your credentials

Forgot your details?